Ville du møtt opp til eksamen uforberedt?

Ville du møtt opp til eksamen uforberedt?
Sannsynligvis ikke. Når det står om noe så viktig som kampen om å vinne jobben, så er det en gåte for meg at noen velger å ikke forberede seg til en så viktig samtale. Jeg har mange års erfaring som leder, og med det gjennomført mange intervjuer, og jeg har opplevd at svært mange møter uforberedt.

Er dette måten du ønsker å vise din motivasjon på, eller vise hvor viktig du synes dette møtet er? Jeg er selvfølgelig klar over at det kan være andre grunner til at man fremstår som uforberedt. La meg dele en hendelse hvor jeg selv spiller hovedrollen.

For en tid siden søkte jeg en jobb, ble invitert til intervju, og brukte mange timer til å forberede meg. Så ba arbeidsgiver om å få endre tidspunktet til kl. 08.00 om morgenen. Som det utpregede B-menneske jeg er, har livet lært meg at min hjerne fungerer dårlig tidlig om morgenen. For å gjøre en lang historie kort; hadde jeg vært arbeidsgiver hadde heller ikke jeg ansatt meg etter det intervjuet. Med min bakgrunn og erfaring burde ikke slikt skje, men det gjorde det, til tross for at jeg var godt forberedt.

Jeg må innrømme at jeg fremdeles får vondt i magen av å tenke på historien. Det skjer at alt ikke går etter planen, men forbereder du deg så minimerer du i hvert fall muligheten for at ting kan gå galt. Når arbeidsgiver inviterer deg til intervju, da har du kommet gjennom nåløyet, og de har vurdert deg som kvalifisert – på papiret! Intervjuet er sannhetens øyeblikk. Skal du bli god til noe må du øve, slik er det her og.

Utfra stillingsannonsen vet du omtrent hva arbeidsgiver er opptatt av og legger vekt på. Sannsynligheten er stor for at de vil stille deg spørsmål rundt dette. Videre er det noen vanlige spørsmål du bør forberede deg på å få:
> Fortell litt om deg selv?
> Sterke/svake sider?
> Hvorfor skal vi velge deg?
> Hvorfor vil du ha jobben?
> Hva vil dine referanser si om deg?

Mine beste råd er, lytt til hva intervjueren sier og spør etter. Svar på det du blir spurt om og ikke alt mulig annet. Er du usikker på hva intervjueren spør om, eller du forstår ikke spørsmålet – spør.

Grunnen til at du øver før intervjuet, er for å klare å svare kort og konsist, samtidig som du kan flette inn motivasjonen din og andre kvalifikasjoner du tenker er viktig å fremheve. Gode eksempler er aldri feil, da disse bidrar til å underbygge svarene dine. Å balansere mellom å fremstå som selvsikker og ydmyk er ikke lett, men i et intervju er det nødvendig, og øvelse gjør mester. Suksess handler om 90 % forberedelse.

Vær deg selv, du er god nok akkurat som du er. Ikke la andre fortelle deg noe annet.

Lykke til, jeg heier på deg!

Hilsen Anita

Legg igjen en kommentar